...
Selasa, 15 Jun 2010
Rojak kateh
Rojak kateh merupakan sejenis makanan traditional yang terkenal di Terengganu. Ia merupakan urat keting lembu/kerbau yang direbus selama beberapa jam. Rebusan ini akan menyingkirkan semua lemak yang akan timbul dibahagian atas, meninggalkan bahagian urat yang bebas lemak sepenuhnya.
Urat ini kemudiannya akan diambil dan dipotong kepada bahagian- bahagian kecil sebelum dimasak bersama air cuka berlada.
Pada kebiasaannya, ia lebih banyak dibuat pada Hari Raya Aidiladha kerana mudah mendapat kaki dari lembu korban.
Untuk anda yang singgah di Pasar Kedai Payang, pasti mencuba rojak kateh ini. Cuba-cuba pusing digerai jualan di bawah pasar.
Ace cube tera cari gok dulu / Cuba-cuba cari dahulu.
...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
menu rasenye tak dok kat luar terengganu,
BalasPadamingat balik ganung bleh tera beli..
anok ganung
Saya memang suka sangat2 rojak kateh nim? walaupun sy anak jati KL!!! duk gannu hampir 10 tahun buat sy gile makan rojak kateh!
BalasPadam